ORCHESTRA

Παράλληλα με την πορεία του σαν τραγουδοποιός και τραγουδιστής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συνθέτει έργα για ορχήστρα, χορωδία, και σύνολα μουσικής δωματίου. Η ορχηστρική του δουλειά έχει παρουσιαστεί σε προσωπικές συναυλίες στη Ρωσία (Αγ. Πετρούπολη - Glazunov Hall, 2009 και Petrozavodsk, Symphony Hall, 2011), Γερμανία (Φιλαρμονική του Βερολίνου, Kammermuziksaal, 2010), Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2010) και Κύπρος (Λεμεσός Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού και Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου 2010).

Έργα που έχουν ήδη παρουσιαστεί:


ΑΘΥΡ, μουσική για τον αρχαίο ύπνο

Για Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Τραγουδιστή, Κρητική Λύρα, Κιθάρα και Παραδοσιακά Κρουστά (2006, 2008)

Στη μνήμη του Μ. Ιωαννίδη

Διάρκεια: 50 λεπτά

Στην αρχική του μορφή, για ορχήστρα δωματίου και χορωδία ηθοποιών και χορευτών, το έργο γράφτηκε για το χορόδραμα «Εν τω μηνί Αθύρ», που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το 2006, από το χοροθέατρο Ροές, σε σύλληψη, σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου. Αργότερα, το 2008, ο Αλκίνοος το μετέγραψε για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία.
Στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού στην Αθήνα, συναντά κανείς πέτρες, ελαιόδεντρα και χώμα. Στις πέτρες βρίσκονται χαραγμένες ανάγλυφες σκηνές, πρόσωπα, ονόματα και λόγια. Πρωταγωνιστές του έργου είναι οι νεκροί που βρίσκονται θαμμένοι εκεί. Παιδιά, έφηβοι, πολεμιστές και παρθένες, ανδρόγυνα, νέοι και γέροι, εξιστορούν τις ζωές και τους θανάτους, τα μεγάλα γεγονότα και τις μικρές λεπτομέρειες από το πέρασμά τους στη γη.
Στο Αθύρ, παράλληλα με τις ταφικές επιγραφές, χρησιμοποιείται και ένα ποίημα της Σαπφούς, όπως επίσης και η πάροδος από την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».




Ο Χρόνος του Απρόσμενου Καιρού


Μινιατούρες για Ποιητή, Ορχήστρα Δωματίου και Χορωδία (2010)

Διάρκεια (1ο μέρος): 20 λεπτά

Μουσική που έγραψε ο Αλκίνοος πάνω στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του αδελφού του, Λίνου Ιωαννίδη. Πρωταγωνιστές είναι δύο μορφές που κινούνται στους δρόμους και τα κτήρια μιας πόλης. Κανείς δεν ξέρει αν οι δύο αυτοί άνθρωποι επιστρέφουν σαν ψυχές στους χώρους όπου κάποτε έζησαν, ή αν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή αν οι ίδιοι, ζωντανοί, επισκέπτονται την πόλη τους, που όμως πια δεν υπάρχει. Το σίγουρο είναι πως, μεταξύτων περιηγητών και του χώρου, υπάρχει διαφορά χρονικής διάστασης. Η δράση δίνει την αίσθηση της αέναης επανάληψης μέσα σ' ένα μόνιμο παρελθόν. Κήποι, γυναίκες, λουτρά, αθλητές, γήπεδα, γέφυρες, αγάλματα, εκκλησίες, λεωφόροι, κολυμβητές, ζώα, νερά που τρέχουν, πύλες και αψίδες, «τα κτίσματα κι ο ψηλός θόλος με τις φυσιογνωμίες των άγνωστων ανθρώπων», χαρτογραφούν το σκηνικό της περιπλάνησης στον χαμένο χρόνο, στη βουλιαγμένη πόλη, «στα βαθιά κομμάτια του νερού».

Το έργο, σε τρία μέρη, βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία σύνθεσης. Το πρώτο μέρος παρουσιάζεται ως έργο σε εξέλιξη.


Βάκχες

Για Γκάιντα, Νταούλι, Ορχήστρα Εγχόρδων και Χορωδία (2011)

Διάρκεια: 40 λεπτά

Μουσική για την τραγωδία «Βάκχες» του Ευριπίδη, για την καλοκαιρινή παραγωγή 2011 του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, σε σκηνοθεσία του Ιταλού σκηνοθέτη Paolo Baiocco. Μία πάλη ανάμεσα στη δυτική, αρμονική, λυρική, λογική, διανοητική δύναμη του Απόλλωνα, η οποία αντιπροσωπεύεται από τα έγχορδα, και στην ανατολική, αναρχική, σεξουαλική, κτηνώδη δύναμη του Διόνυσου, η οποία παρουσιάζεται από τα παραδοσιακά όργανα.


Τάλαντο

Συμφωνικό Ποίημα, για Συμφωνική Ορχήστρα, Τάλαντο και Τραγουδιστή (2001)

Διάρκεια: 4 λεπτά

Η πρώτη συμφωνική δουλειά του Αλκίνοου, γράφτηκε στο Άγιον Όρος, όπου συνήθιζε να πηγαίνει για μαθήματα Βυζαντινής μουσικής. Περιγράφει την αρχή της καινούριας μέρας, το ξύπνημα της φύσης και των μοναχών, το φως που διαδέχεται το σκοτάδι κάθε μέρα.
Το τάλαντο είναι ένα ξύλινο κρουστό όργανο, το οποίο χρησιμοποιείται στα Ελληνορθόδοξα μοναστήρια. Το χαρακτηριστικό, ρυθμικό του χτύπημα, ξυπνά τους μοναχούς πριν την αυγή, έτσι ώστε να ετοιμαστούν για τον Όρθρο.


Η αρπαγή της Ευρώπης

Για ορχήστρα δωματίου (2005, 2010)

Διάρκεια: 7 λεπτά

Το κομμάτι είχε αρχικά γραφτεί για μεγάλη ορχήστρα. Αργότερα ενορχηστρώθηκε ξανά για μικρότερο σύνολο, για να παρουσιαστεί στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου από το Absolute Ensemble της Νέας Υόρκης, ως μέρος των συναυλιών "Absolutely Greek to me", την οποία ο Αλκίνοος, μαζί με τον βιολιστή Μιλτιάδη Παπαστάμου και τον διευθυντή ορχήστρας Christjan Jarvi έδωσαν το 2010, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.


Τ' Άη – Γιωρκού

Για Κρητική Λύρα, Λαούτο, Σόλο Τραγουδιστή, Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία (2004)

Διάρκεια: 7 λεπτά

Διασκευή του μεσαιωνικού, παραδοσιακού τραγουδιού της Κύπρου, που αφηγείται την ιστορία του Αγίου Γεωργίου. 


Πίσω