Εισαγωγική ομιλία της Νατάλια Μπραγκίνσκαγια για τις συναυλίες του Οκτωβρίου 2010 στην Κύπρο

Εισαγωγική ομιλία της Νατάλια Μπραγκίνσκαγια στις συναυλίες της Κύπρου 21,22,25 και 26 Οκτωβρίου 2010.


Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι σας καλωσορίζω στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με έργα του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Η σημερινή συναυλία είναι ξεχωριστή και ασυνήθιστη. Έχετε συνηθίσει να ακούτε και να αγαπάτε τα τραγούδια που γράφει και εκτελεί για εσάς ο Αλκίνοος. Πέντε τραγούδια όντως περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του δεύτερου μέρους, όπου μαζί με τις μεταγραφές δύο μεσαιωνικών κυπριακών ασμάτων (Ασιερόμπασμαν και η μπαλάντα «Τ' Άη Γιωρκού») θα ακουστούν και τρία πρωτοπορικά τραγουδιστικά έργα του Ιωαννίδη. Το συμφωνικό τραγούδι «Τάλαντο», το οποίο σκιαγραφεί ένα πρωινό στο Άγιον Όρος, η λυρική φαντασία «Απόγευμα στο Δέντρο» και η «Πατρίδα» με τον σκληρό ρεαλισμό της.

Εκτός όμως από τραγούδια, σε αυτή τη σειρά συναυλιών ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πατρίδα του τη δουλειά των τελευταίων χρόνων, έργα διαφορετικών ειδών και μορφών, όπως η πειραματική σύνθεση «Ο Χρόνος του Απρόσμενου Καιρού» για ποιητή, χορωδία και ορχήστρα σε ποίηση του αδελφού του, Λίνου Ιωαννίδη: το έργο αυτό, που κινείται μέσα σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, αποτελεί μέρος ενός μελλοντικού τρίπτυχου το οποίο επεξεργάζεται ακόμη ο συνθέτης. Σε αυτή τη σειρά συναυλιών, έχετε την ευκαιρία να το ακούσετε σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Κύριο έργο, το «Αθύρ». Η πολυπρόσωπη αυτή φωνητικο-συμφωνική νωπογραφία ανοίγει το πρόγραμμα και καταλαμβάνει ολόκληρο το πρώτο μέρος. Το μέγεθος του έργου, το βάθος του, καθώς και η εντατική συμμετοχή του χορωδίας, μάς ωθούν να συγκρίνουμε το «Αθύρ» με δείγματα από αρχαίες τραγωδίες. Δεν είναι τυχαίο που ένα από τα επεισόδια του έργου βασίζεται στους στίχους του χορικού της Παρόδου από τον «Οιδίποδα Τύρρανο» του Σοφοκλή. Όμως, μεγάλο μέρος από τα κείμενα του Αθύρ αποτελείται από επιτύμβιες επιγραφές που βρέθηκαν σε αρχαίους τάφους στον Κεραμικό.

Τόσο το Αθύρ, όσο και πολλές άλλες συνθέσεις του σημερινού προγράμματος, θα μπορούσαν να μην είχαν δει ποτέ το φως, αν πριν 5 χρόνια ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δεν αποφάσιζε νε τελειοποιήσει την συνθετική του ικανότητα στη Ρωσία, στην τάξη του καθηγητή Μπορίς Τίσενκο, μαθητή του θρυλικού Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Τώρα λοιπόν, μπορούμε να θεωρούμε τον Αλκίνοο μουσικό εγγονό του μεγάλου αυτού μουσουργού.

Όλοι ξέρουμε ότι ο Αλκίνοος τραγουδά εξαιρετικά, αφηγείται εκφραστικά, και παίζει διάφορα όργανα, όμως η σημερινή συναυλία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις ενωμένες προσπάθειες και το ταλέντο αρκετών ανθρώπων. Εκ μέρους του Αλκίνοου Ιωαννίδη, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες: δύο εκπληκτικά μουσικά σύνολα, τη χορωδία Lege Artis από την Αγία Πετρούπολη και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τον σολίστα Γιώργο Καλούδη, δεξιοτέχνη στον αυτοσχεδιασμό της κρητικής λύρας, και τον αφηγητή, ποιητή Λίνο Ιωαννίδη. Μαέστρος ο συμφοιτητής του Αλκίνοου Ιωαννίδη και μαθητής μου στο διδακτορικό της μουσικολογίας, ο νεαρός αλλά ήδη πολύ έμπειρος μουσικός, Γιώργος Κουντούρης.

Εν πάσει περιπτώσει, κύριος ήρωας αυτής της συναυλίας είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Χαιρετούμε το καλλιτεχνικό του θάρρος και αφηνόμαστε στο νέο πρόσωπο του έργου του, το απρόβλεπτο, που χαρακτηρίζει κάθε πραγματικό καλλιτέχνη.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και καλή ακρόαση.

Δρ. Νατάλια Μπραγκίνσκαγια
Επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας Ευρωπαϊκής Μουσικής
του Κρατικού Κονσερβατορίου της Αγίας Πετρούπολης 

Πίσω